maanantai 13. toukokuuta 2013

Vitun Somali

 
Moni kysyy multa, että mistä olen kotoisin, jolloin yleensä vaivaannun, koska tiedän suuret ennakkoluulot somaleita kohtaan. Yleensä aristun, ja lopulta kerron, jolloin saan joko negatiivisen vastaanoton tai hämmästelyn. Hämmästellään sitä, että vaikka minä tavallinen tyttö tummalla iholla olenkin somali, miksi en käyttäydy kuin sellainen? Nyt ei puhuta ulkonäöstä vaan ihan sisäisestä kulttuuriperästä. Miksi en ole ylimielinen työtön somali? Miksi en ole pahalta haiseva sanaakaan puhuva somali? Miksi en ole rautatieasemilla roikkuva huonotapainen somalipentu? Niin ne ainakin tahtoo sanoa ja ajatella.
 Mä voin itsestäni sanoa ihan aluksi, että juurilleni en voi mitään. Minusta se on väärin, että minun täytyy välillä hävetä sitä mistä olen vaan sen takia, että ihmisillä on tietty kuva somaleista. Perustui se kertomuksiin, faktoihin, tilastoihin taikka omiin kokemuksiin. Minusta se on silti väärin. Mä uskon siihen, että jokaisella kansakunnalla on niitä ns. huonoja ihmisiä jotka yleensä jää mieleen. Sehän on ihan yleistä, että huonot asiat jää mieleen. Harvat jää mielistelemään esimerkiksi hyvää ravintolaa, mutta jos oli huonoa palvelua tai huonoa ruokaa niin siitä paljon yleisemmin puhutaan eteenpäin. Mä uskon siihen, että jokaisella kansakunnan jäsenellä on sellainen fiilis, että toivoisi ettei kuuluisi tähän kansakuntaan. Myös minulla on niitä välillä. Uskon, että joitakin suomalasia välillä hävettää olla suomalainen kun naapurin Jarkko kännipäissään makaa ilman housuja lumipenkassa ja laulaa hoosiannaa kun pikkutyttö kävelee ohi? Taikka humalassa oleva Jaana istuu bussipysäkillä yltäpäätä kusessa ja sössöttää yrittäen pummia yhtä tupakkaa? Onhan se häpeällistä, että tuollainen ns. huono ihminen jää muille sitten mieleen. 
 Sinänsä ymmärrän, että jos on joukko mättääntyneitä omenoita ja yksi hyvä omena niin mätääntynyt omena pilaa myös sen yhden hyvän omenan, koska on samassa joukossa. Minusta tuntuu välillä myös siltä hyvältä omenalta. Miksi minä kunnollinen kansalainen veroa maksava Suomessa syntynyt tyttö saan hävetä sitä, että jotkut omenat ovat huonoja? En nyt tarkoita, että kaikki somalit on sellaisia mitä ennakkoluulot sanovat. Uskon myös siihen, että joku meistä somaleista on joskus tehnyt jotain pahaa, jonka takia nämä ennakkoluulot tulevat. Uskon kumminkin, että käsitys on suurenneltu ja yleistetty ihan liikaa. Kumminkaan se ei ollut minä, miksi aina muut joutuvat kärsimään jonkun toisen teoista? 
 Minut on kasvatettu hyvin fiksuksi nuoreksi naiseksi, joka elämässä menestyy. Kuka minut kasvatti? Nainen ja mies, joka on asunut koko nuoruutensa Somaliassa. Mies, joka Suomeen tultuaan rupesi heti opiskelemaan ja tällä hetkellä toimii insinöörinä maksaen enemmän veroja kun kukaan joka väittää somaleiden vievän verorahoja. Nainen, joka kasvatti viisi lasta yksin samalla kun kävi työkseen hoitamassa niitä kaikkia sotaveteraaneita jotka istui vanhainkodissa, jolloin myös toi leivän pöydällä ihan omilla rahoilla. Silti sanotaan, että kaikki somalinaiset ovat rättipäisiä kotiäitejä jotka vaan istuvat ja syövät?
 Minua ärsyttää yli kaiken negatiivinen asennoituminen somaleihin jo kättelyssä. Ikinä et voi tietää millainen ihminen on kyseessä. Minusta ihmistä pitäisi arvostella ihmisenä, eikä siitä mistä hän on kotoisin. Monet kumminkin unohtaa, että esi-isämme tulevat juuri Itä-Afrikasta, jossa Somalia sijaitsee. Sen takia, esimerkiksi me somalit emme näytä tavalliselta afrikkalaiselta ihonväriä lukuun ottamatta. Ei ole afrotukkaa, eikä yhtä leveetä nenää. Ei unohdeta kumminkaan sitä, että me kaikki olemme lähtöisin sieltä, missä ruoho ei näy ja aurinko paistaa kuin viimeistä päivää. 
xoxo: Nimo  

45 kommenttia:

 1. Toivottavasti tämä teksti sai monet suomalaiset miettimään tarkkaan ennen kuin tuomitsevat ihmisiä heidän kansalaisuutensa perusteella.:)

  VastaaPoista
 2. tää on hyvä! ihmisten pitäs kyl oikeesti miettii mitä suustaan päästää.

  VastaaPoista
 3. Hyvin sanottu! Heittäisin yläfemmat jos voisin!

  Terveisin ähly

  VastaaPoista
 4. Oon salaa lueskellu sun blogii ja pakko sanoo et sulla on sana hallussa :) jauhot suuhun niille ennakkoluuloisille !

  T. EK:n vakkariasiakas ;)

  VastaaPoista
 5. Ainoa huono puoli tässä oli se että, siitä pitää ylipäänsä puhua.

  VastaaPoista
 6. mushu, tää oli älyttömän hyvä!
  keep up the good work !

  VastaaPoista
 7. Jos sä olisit ilkeä, niin sä voisit alkaa sanomaan ihmisille jotain tyyliin "miksi sinä et ole hiljaa saunassa jurottava tuppisuusuomalainen juomassa viinaa?"

  VastaaPoista
 8. Somalit on just ihania <3

  VastaaPoista
 9. Ruma lihava nainen on samaa mieltä siitä, että kauneimmat kasvonpiirteet Afrikasta tulevat Somaliasta, Etiopiasta ja Eritreasta. Penikset ovat kuitenkin suurempia Ghanassa ja Gambiassa tilastojen mukaan, josta johtunee vanhempien suomalaisten naisten seksiturismin suosio kyseisiin maihin Somalian, Etiopian ja Eritrean sijasta. Huolestuttavaa on se, että osat vanhemmat yli 50 vuotiaat naiset sekaantuvat ALA-IKÄISIIN poikiin Afrikassa!

  VastaaPoista
 10. Tossa oli kyllä jotain pointtii, mut must tuntuu et iha näitte sun muittenki postauksien perusteella luulet olevas jotenki parempi ku muut ulkomaalaset ja et häpeet sitä mitä oot... ja must on kyl sen takii vähä tekopyhää kirjottaa mitää tälläst tänne.
  #itekiulkomaalanenjahitonylpee.

  VastaaPoista
 11. En mä luule olevani parempi kun muut ulkomaalaiset, en vaan ole samanlainen mitä yleiset ennakkoluulot ja stereotypiat olettaa. Sen takia, mulla on täysoikeus ja velvollisuus kirjottaa tällänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite sain tost sun postauksest sellasen käsityksen, et luulet olevas ainoo hyvätapanen ulkomaalanen Suomessa, ja et halveksut somaleja. En ymmärrä... jos sua häiritsee niiin vtun paljon se et oot ulkomaalanen/somali (ainaki sellasen käsityksen oon ite saanu) nii mikset vaa sano et oot suomalainen?? Ei se meilt muilt ulkomaalasilt oo mitää pois. Kuulostat ite iha yhtä paljo niilt suomalaisilt jotka dissaa ulkomaalasii suomes. Tekopyhää sanon mä.

   Poista
  2. Edelleenkin kirjoitin asiasta niinkun olen kokenut asian. Ehkä kannattaisi nyt mennä itseensä ja olla olematta negatiivinen, ja vaikka lukea uudestaan. Koska mun mielestä mulla on pointti tässä, enkä oo mitenkään esim dissannut ulkomaalaisia vaikka jotkut ulkomaalaiset niinkun suomalaisetkin käyttäytyvät idioottimaisesti.

   Poista
 12. Jos Suomesta lähtisi suuri joukko (suomalaisia) ihmisiä Somaliaan, ihmiset Somaliassa muodostaisivat käsityksen Suomesta ja suomalaisista juuri tuon joukon perusteella. Jos suuri osa tuon joukon miehistä raiskaisi ja ryöstäisi ihmisiä Somaliassa niin se leimaa myös kunnolliset suomalaiset. Sama juttu täällä. En ole kotikaupungissani nähnyt yhdenkään somalinaisen käyvän töissä, lastenvaunuja he työntävät, puhuvat puhelimeen jatkuvasti, ostoksilla heitä olen nähnyt. Valitettavasti monesta tulee itsekäs vaikutelma, käyttäytyvät kuin Euroopan omistajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää ano puhuu asiaa. Nimo, oot ihana tyyppi ja yleensä puhut asiaa, mut en oo KOSKAAN nähny somalinaista töissä enkä yleensäkään muutakun huutamassa puhelimeen kaupoissa. Ei mitään yritystäkään käyttäytyä kuten muut ja sopeutua Suomalaiseen yhteiskuntaan.

   Poista
  2. Niin no en sille voi mitään jos sä et oot tavannut niitä. Mutta mä oon koko elämäni elänyt somalinaisen kanssa joka paiskii töitä enemmän kun on kotona, sitä naista kutsun äidikseni :)

   Poista
  3. Suuri osa ihmisistä ei kiinnitä huomiota, vaikka näkisikin somalilaista alkuperää olevan ihmisen työskentelemässä - helpommin kiinnittää huomiota juuri niihin "pahoihin omenoihin", joita jokaisesta maasta, kulttuuria tai kansallista alkuperää katsomatta löytyy.
   Olenhan minäkin nähnyt näitä lastenvaunuja työntäviä somaliäitejä, puhumassa puhelimeen, kuten myös niitä suomalaista alkuperää olevia lastenvaunujen työntäjiä. :D Töissäkin on nähny: kaupoissa, pankissa, lääkäreinä.. Se, ettei johonkin kiinnitä huomiota ei tarkoita, etteikö sitä olisi olemassa. :)

   P.S. Täytyy kyllä sanoa, että todella fiksulta vaikutat, asiallista tekstiä! :)

   Poista
 13. kiva blogi ja oot ihan älyttömän kaunis!(-:
  http://neeaolga.blogspot.com

  VastaaPoista
 14. Oot ylikaunis! Sun kasvot on upeeeet! :)

  VastaaPoista
 15. hei miten oot saaanu sun hiuksista tollaset ihanat? ku mulla on itellä ihan kiharat ja oon siis tummaihonen nii ja tahtoisin tollasen tukan suoran niinku sulla nii miten sait tollaseksi sen!! help me :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on suoristusraudan salaisuus kultaseni. Kannattaa siis käyttää aika paljon kaikkii suojausaiheina ettei hiukset kuole jos rupee suoristelee. Itse myös käytän pidennyksiä nykyään jotta saisin vähän pituutta mun hiuksiin :) Jos tarviit lisätietoja, Ota yhteyttä mun sähköpostiin tai jtn :)

   Poista
 16. Hyvä kirjoitus ja hyvä että sanot sanottavasi, nämä ovat tärkeitä asioita mitä suomalaisten tulee enempi kuulla. Kun eri väriset ihmiset alkavat muodostua suomalaisten todellisuudessa erinäisiksi persooniksi eikä samaksi massaksi, mä luulen että rasismista voi kasvaa kansana yli.
  Mä huomaan sun kirjoituksessa myös ylpeyttä siitä että olet erinäköinen kuin länsiafrikkalaiset, mun Eritrealainen ystäväni teki sitä samaa, en tuomitse sitä, saahan sitä olla ylpee omista juuristaan, varsinkin tärkeetä sillon kun joutuu elämään juuriaan häveten useammin kuin ylpeillen. Sitä en ymmärrä kun näissä kommenteissa katsotaan pahalla sitä että suurin osa somali naisista on kotiäitejä, joka on hyvin tavallista ympäri maailmaa, ja vaikuttaa ristiriitaiselta sen "ulkomaalaiset vie meidän työpaikat" mantran kanssa... Kaikkein käsittämättömintä on se että ei voida sietää jotain kännykkään huutamista. "Ettei edes yritetä sulautua suomalaiseen kulttuuriin". Onko tämä suomalainen tuppisuinen käytös todellakin niin ihannoitavaa, että sitä pitäis alkaa matkia, vai rikastuisko suomalainen kaupunkielämä siitä että jotkut uskaltaa olla äänekkäitä? Tekis pikemminkin hyvää suomalaiselle huutaa ja nauraa vähän kilpaa ulkomaalaisten kanssa.
  Jos yhtään auttaa tieto että mä olen kerran elämässäni kuullut somali miesten huutavan mulle että "Fuckin white bitch" enkä ole siitä muuttanut käsitystäni koko kansasta, sen jälkeen jo ylinkymmenem vuotta kaikki ovat olleet piristävä lisä ankeaan Suomeen, tiedän että ei ole helppo olla ulkomaalainen missään ja erityisen vaikeaa Suomessa, jos saan hymyn ulkomaalaisilta olen iloinen ja jos en, ymmärrän etteivät he ole tottuneet siihen että suomalaiset haluaisivat hymyillä vastaantulijoille ;)

  VastaaPoista
 17. Hirveetä että joudut häpeämään juuriasi.Suomalaisten pitäis oppia että oli minkämaalainen tahansa on niin ei pidä tuomita ihmistä ennakkoluulojen perusteella.

  VastaaPoista
 18. Ihan hölmöä, että suomalaiset haukkuvat somalialaisia. Yleisimmin kuulee, että Somalit ovat tyhmiä..
  Niin ja millähän perusteella.. Itse taasen pidän meitä suomalaisia tyhminä.
  Ne somalialaiset, jotka tulevat suomeen ns. lomailemaan, ovat järkyttävän fiksuja, eivät tyhmiä.

  Ei kai kukaan jää asumaan kotimaahansa, jos voi tulla suomeen oleskelemaan eikä tarvitse tehdä töitä, koska sossu maksaa kaiken.

  Mielestäni ei ole ollenkaan tyhmää, tai halveksuttavaa, että somalialaiset käyttävät tätä järjestelmää hyväkseen, oma vikammehan se on, ei niiden Somalialaisten, joten miksi siis haukkua heitä?

  Mutta hieno blogi hei, ja kirjoitat taitavasti :)

  VastaaPoista
 19. Muuteski oot somalialainen mut et oo ylpee ? ootko wannabe suomalainen ? Sun pitäis olla välittämättä mitä muut sanoo ja muuteski vaik värjäisit oot somalialainen ja kuolet somalialaisena :D

  VastaaPoista
 20. Vittu lopeta somppujen halveksiminen vitun nolis -.-

  VastaaPoista
 21. Kansallisuus on sellane juttu mikä seuraa sua aina halusit tai et, häpeät sitä mistä oot tai et, oot ylpee tai et, mut se että sä julkaiset tällasii tekstei saa sut todellaki näyttämään ja kuulostamaan tekopyhältä. Näistä sun teksteistä heti huomaa et iha varmaa häpeet sitä et oot somalialainen ja et oot joku wnb suomalainen... kannattaa aina muistaa se, ettet voi päättä sun kansallisuutta tai sitä mistä tulet! Sen että millaisen kuvan muut sinusta saavat voi aina muutta ja jos ei sitä kuvaa voi muuttaa mitä perus suomalaisilla rasisteilla ja muilla itserakkailla suomalaisilla ja ei niitä lopuks ookkaa paljoo. Se on niiden ongelma ei meidän somppujen, ja ei me niiden hyväksyntää tarvitakkaa ku ollaa selvästi viisaampiiki..
  #somppujatuunainylpeenäolemaa
  Ps. Emmä sua mitenkää oo loukkaamas..
  I.Q

  VastaaPoista
 22. WORD! Tosi hyvä teksti, todellakin oot girl with attitude. :) Jatka samaan malliin. <3

  VastaaPoista
 23. Meilahden sairaalassa minua "kärräsi" tummapintainen huivipäinen suomalainen nainen, mukava oli....<3

  VastaaPoista
 24. Teksti varmaan hyvää mutta kappalejaot estivät lukemasta.

  VastaaPoista
 25. Sä et voi sille mitään et tilastot puhuu omaa faktaansa :/ on hyviäkin somaleita, mutta joidenkin teot on aika rajuja.

  VastaaPoista
 26. sääälittäväää

  VastaaPoista
 27. Hieno mielipidekirjoitus, joskin fontin vinous ja tasaus vain vasemmalta eikä molemmilta puolilta häiritsi lukemistani. Ja toden totta hävettää välillä olla suomalainen -känniörveltäjät ja alkoholistit kansan keulakuvina eivät todellakaan nappaa.

  VastaaPoista
 28. Hirveetä paskaa....

  VastaaPoista
 29. Kirjoitat sisällöllisesti erittäin hyvin. Ajattelusi on rikasta ja teet laajalti havaintoja. En tiedä lainkaan, mitä koulua käyt tai miten koulussa pärjäät, kun en ole blogilla siihen vielä törmännyt kirjoituksia sieltä täältä lukiessani, mutta jo näiden kirjoitusten perusteella sanoisin, että sinä olet älykäs ihminen ja sinulla on syytä uskoa itseesi. Suomi ei liene äidinkielesi, mutta kirjoitat parempaa suomea jo nyt kuin mitä 90% aikuisista suomalaisista. Oikeasti. Tosin kappalejakojen puuttuminen haittaa lukemista, mutta se on pieni miinus ja korjattavissa enterillä.

  Yllä olevan alatyylisen kommentin tältä päivältä lienee kirjoittanut perussuomalainen, joka on pettynyt siihen, että kaikki somalit eivät vastaakaan hänen stereotypiaansa.

  Huomasin myös, että olet tulossa Ylen keskusteluun. Tsemppiä siihen. Antaisin vain yhden neuvon, kannattaa varoa puhumasta toisten päälle ja menemästä mukaan huutokilpailuihin. Me kantasuomalaisetkin siihen usein sorrumme, mutta katsojina emme siitä koskaan pidä.

  Menestystä yksilöllisellä tielläsi.

  VastaaPoista
 30. Somput ovat tämän maan pahimmat ulkoloiset. Ei siis ulkolAiset.
  Tuolla nuo notkúvat assalla ja lihavat hirveelle doftaavat naiset purjehtiuvat suurten kärryjen kanssa. Kauhea huutomekastus seuraa ja en ole nähnyt yhtään ainoaa suurisuuta missään työpaikassa. Pääkallon muodota voi jo kaukaa nähdä, somppuhan sieltä veivaa tulemaan.
  Mä enytajuu, miksette mene takasin omaan maahanne. Siellä ei ole mitään sotaa enää ja täällä ette ikinä tule olemaan tasa-arvoisia. Somaliassa voisitte käyttää täällä samaanne oppia ja ilmaista rahaa oman kansanne nostamiseen sieltä syvyyksistä.
  Me emme tarvitse teitä ja oma työttömyys on niin kovaa, ettei somppu juuri pääse muuhuin kuin johonkin sille perustettuun verorahoilla maksettuun "työhön". Tulkit...monikulttuurityläiset...kaikki verorahoilla perustettua turhaa panostusta.
  Luepa huviksesi S-ketjun Yhteishyvä-lehti-

  Siinä on somppunainen 26-vuotias ja "omia" lapsia peräti seitsemän. OHO!
  Noita me elätämme.

  VastaaPoista
 31. Toimittaja!! Miten voit kuvitella olevasi kielipuolisena toimittajana. Tekstissäsi vilisee virheitä. Kirjoitusta on vaikea lukea, koska ei ole minkäänlaista struktuuria.
  Kyllä huomaa, että olet yläastella tehnyt muutakin kuin opiskellut. Olisi voinut vaikka kannattaakin.
  Naivia tyyliä ja puhekieltä- niillä ei vielä voi itseään toimittajaksi tituleerailla.
  Mutta somaleillahan on aina aika isot luulot itsestään. Kunpa tietäisit, mitä koko somaliporukasta ollaan mieltä.
  Nimim. Ei mitään mieltä ylentävää.

  VastaaPoista
 32. Tekstisi todella kosketti. Kauheaa, että joudut välttelemään keskustelua omasta taustasti muiden ihmisten ahdasmielisyyden vuoksi. On upeeta, että kirjoitat näistä asioista ja nostat vallitsevat asenteet esille. Sinun kaltaisesi sanavalmis ja itsevarma bloggari lyö kyllä luun kurkkuun jokaiselle jolla on jotain negatiivista sanottavaa somaleista. Usko itseesi ja jatka samallla asenteella eteenpäin, sillä sun blogista näkee, että sä menet vielä pitkälle. Haluan vielä kommentoida, että kaikkien rasististen ja muiden ilkeiden kommenttien julkaiseminen on todella hyvä päätös. On silmiä avaavaa nähdä millaista roskaa ihmiset kehtaavat kirjoittaa.

  VastaaPoista
 33. "Uskon, että joitakin suomalasia välillä hävettää olla suomalainen kun naapurin Jarkko kännipäissään makaa ilman housuja lumipenkassa ja laulaa hoosiannaa kun pikkutyttö kävelee ohi? Taikka humalassa oleva Jaana istuu bussipysäkillä yltäpäätä kusessa ja sössöttää yrittäen pummia yhtä tupakkaa? "

  Ei sitä noin kuulu ajatella. Kuuluu hävetä pikemmin sitä että se jarkko tai jaana on suomalainen. Tee sinäkin niin. Ei ole terveen omenan vika jos se toinen on mätä.

  VastaaPoista
 34. Painu somppu vittuun. Oon satavarma että valtaosa suomalaisista ei tykkää susta eikä sun naamasta. Tapa ittes.

  VastaaPoista
 35. Moi. Hyvä että et suostu elämään vanhempiesi toiveitten mukaan, vaan etsit oman tiesi. Mutta kun puhut ennakkoluuloista somaleita kohtaan, mitä jos kyse ei olekaan enää luulosta vaan tiedosta? Somaleita on ollut täällä jo 20 vuoden ajan, joten siinä ajassa ehtii jo kotoutua, oppia kielen, mennä töihin, tulla osaksi yhteiskuntaa. Tilastoista voit katsoa miten tämä on somaleilta onnistunut.
  MIten sen selität?

  VastaaPoista
 36. Paljon painat ja mikä on sun lantion ympärysmitta?
  Mietin vaan kun saa kerran kysyy...

  VastaaPoista